Monet tavalliset lääkkeet vaikuttavat kilpirauhaskokeen mittaustuloksiin, siksi tyroksiinilääkkeen tarve pitää selvittää huolellisesti.

Verikokeissa huomattiin, että TSH oli yli 8 eli koholla mutta T4V 15 eli normaali. Seuraavissa kokeissa TSH oli melkein laskenut normaalille tasolle, mutta sitä seuraavassa kokeessa noussut taas melkein kahdeksaan. Mistä tallainen vaihtelu johtuu? Ainoat oireet ovat satunnainen ummetus ja närästys. Ultraäänessä näkyi mahdollisia merkkejä, että on ollut tulehdus jossain vaiheessa. Kannattaako siis tyroksiinilääkitystä aloittaa?

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

TSH eli tyreotrooppinen hormoni on aivolisäkkeen erittämä kilpirauhasen toimintaa säätelevä hormoni. Jos kilpirauhanen tuottaa liian vähän kilpirauhashormonia, TSH nousee saadakseen kilpirauhasen tuottamaan lisää. Vastaavasti TSH painuu hyvin matalaksi, jos kilpirauhashormonia on liikaa.

TSH on tärkein kilpirauhasen toimintahäiriön seulontakoe ja useimmiten sen tutkiminen riittää. Sen normaalialue on aikuisella 0,4–4,5mU/l. Arvo laskee iltapäivällä jopa kolmanneksella, mistä syystä testi tulisi ottaa aamupäivällä. Myös poikkeava unirytmi, esimerkiksi vuorotyö, vaikuttaa tulosten tulkintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lievässä kilpirauhasen vajaatoiminnassa TSH voi olla koholla ja kilpirauhasen tuottama vapaa tyroksiinihormoni T4V vielä normaali (9–21 pmol/l), mutta yleensä kuitenkin normaaliarvon alarajalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyjän ensimmäisen mittauskerran lukemat ovat ristiriidassa keskenään, eli TSH sopii kilpirauhashormonin lievään puutteeseen, mutta T4V ei. Tällaisen syynä voivat olla esimerkiksi immunokemiallista määritysmenetelmää häiritsevät vasta-aineet. Jotkin lääkkeet häiritsevät kilpirauhasen toimintaa tai vaikuttavat mittaustuloksiin, esimerkiksi rytmihäiriölääke amiodaroni, litium, kortisoni, jotkin estrogeenipitoiset lääkkeet. Kilpirauhasentulehdukset voivat aiheuttaa kilpirauhashormonien äkillisen vapautumisen rauhasesta, jolloin aluksi on liikatoiminnan oireita ja korkea T4V ja matala TSH. Sitten seuraa vajaatoiminnan vaihe, jossa T4V on matala ja TSH koholla. Kuukausien kuluessa toiminta palautuu yleensä normaaliksi.

Kysymyksessä annettujen tietojen perusteella en osaa antaa tarkkaa selitystä laboratoriolöydöksille ja suosittelenkin endokrinologisiin sairauksiin erikoistuneen lääkärin arviota ennen tyroksiinilääkityksen aloitusta – semminkin kun potilaalla ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaan viittaavia oireita.

HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

SINIKKA POHJOLA-SINTONEN sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti Helsingistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla