Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kuva: Panu Pälviä

Näyttelijä Pirjo Lonka, 52, tunsi olevansa epäsopiva, kunnes vihdoin ADHD-diagnoosin myötä oppi suhtautumaan armollisemmin itseensä.

– Vihdoinkin saan olla sellainen kuin olen, sanoo näyttelijä Pirjo Lonka, joka sai selityksen monelle asialle elämässään ADHD-diagnoosin, aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön, myötä.  Pirjon ADHD on sen yliaktiivis-impulsiivinen muoto.

– Diagnoosin saaminen teki minut tavallaan kokonaiseksi, ja olen voinut lopettaa jatkuvan anteeksipyytelyn. Aiemmin tunsin itseni epäsopivaksi. Kun selitys uhmalleni on löytynyt, on helpompaa olla juuri tällainen.

ADHD-testeihin pääseminen ei käynyt Pirjolta ihan helposti. Häneltä kysyttiin moneen otteeseen, että mitä hän sillä tiedolla tekee. Pirjon tutuilla on vastaavia kokemuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kenenkään oireita ja tarvetta tietää syy niihin ei pitäisi vähätellä. Nyt kun tiedän, mistä impulssini johtuvat, niiden hallitseminen on helpompaa. Ennen syytin itseäni ja pyysin koko ajan anteeksi, koska puhuin jonkun päälle tai möläytin jotain, en malttanut olla paikoillani tai muuten mokasin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

Pirjo sanoo olevansa vieläkin välillä levoton tai puhuvansa liikaa. Jos siitä huomautetaan, hän ei enää ota sitä vain kielteisenä palautteena.

– Asenteeni on sillä tavalla muuttunut. Sehän on vain hyvä, että sanotaan, kun en itse huomaa. Myös sosiaaliset tilanteet kuormittavat edelleen, mutta nyt ne on helpompia kestää. Oli siis todellakin tärkeää saada selitys erilaisuudelleni. Mieleni kirkastui sen myötä.

Pirjo on onnellinen myös siitä, että hän aikoinaan löysi teatterin.

– Näyttelemisessä nekin ominaisuuteni, jotka muualla olivat epäsuotavia, olivatkin hyödyllisiä. Pääsin omieni joukkoon, teatterialalla on paljon ADHD:tä. Teatterimaailmassa impulsseistani on ollutkin vain hyötyä.

Lue lisää Pirjo Longan hyvän olon oivalluksista Hyvä terveys -lehden numerosta 5/2024!

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla