Kierukan käytön pituuteen vaikuttaa moni asia. Pisimmillään teho raskauden ehkäisyssä kestää jopa seitsemän vuotta.

 

Minulla on toinen hormonikierukka käytössä. Se on ollut nyt jo 9 vuotta paikoillaan. Onko se liian kauan?

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

HORMONIKIERUKALLA on useita käyttösyitä, vaikka alun pitäen se kehitettiin raskauden ehkäisyyn. Mirena-hormonikierukkaa voidaan myös käyttää runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kierukan käytön pituutta voidaan harkita käyttötarkoituksen ja naisen iän mukaan. Raskauden ehkäisyyn on käytössä kolme eri hormonikierukkaa. Niiden käyttöiän ratkaisee kierukassa oleva keltarauhashormonin määrä. Pisin käyttöikä on Mirena-kierukalla, jonka käyttöaika raskauden ehkäisyssä on nykyisen Käypä hoito -suosituksen mukaan seitsemän vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskauden ehkäisyteho ei lopu, kun suosituksen mukainen käyttöaika tulee täyteen. Varsinkin lähellä menopaussia kannattaa käyttöä jatkaa pidempään, jos kierukka muuten on sopiva. Kierukka poistetaan vasta, kun menopaussi on ohitettu.

Jos kierukkaa käytetään runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi myös käyttää kauemmin kuin viisi vuotta; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa. Tiedetään, että kierukan varren ympärillä olevasta kapselista erittyy keltarauhashormonia monella naisella pidempään kuin viisi vuotta.

Käytännön työssä tieto kuukautisvuodoista, kivuista tai muista oireista kertoo gynekologille, milloin kierukka kannattaa vaihtaa. Hormonikierukka voi olla myös osa vaihdevuosien hormonihoitoa. Vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla ja kohdun limakalvo pidetään lepotilassa hormonikierukan avulla. Näissä käyttöaikaa voidaan yksilöllisesti suunnitella esimerkiksi käytetyn estrogeeniannoksen mukaan. Jos uusi hormonikierukka on tarpeen, se voidaan asettaa samalla kerralla kuin vanha poistetaan.

Kun kierukkaa ei enää tarvita ja käyttöaika on ohitettu, se suositellaan aina poistettavaksi. Ei kuitenkaan tunneta mitään haittatapahtumia tilanteista, joissa syystä tai toisesta vanhaa kierukkaa ei ole poistettu.

 

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

 

AILA TIITINEN

naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, professori emerita

HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy .

Sisältö jatkuu mainoksen alla