Tiesitkö, että lihaksiston venyvyys parantaa myös verisuonten notkeutta ja hillitsee valtimokovettumataudin etenemistä.

Miten paljon pitää taipua? Sormien ei tarvitse ulottua varpaisiin suorilta jaloilta puhumattakaan spagaattiin venymisestä.

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

  1. Normaali liikkuminen edellyttää, että suorana seisoessasi kykenet viemään toisen jalan suorana taaksepäin niin, että jalkojen väliin jää 30 asteen kulma.
  2. Selkärangan liikkuvuus on kohdillaan, jos seisten tehtävässä sivutaivutuksessa käden liukumaan reittä pitkin alaspäin 20 senttiä.  

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

Notkeus on riittävää, jos se ei rajoita arjen askareista selviytymistä eikä itselle tärkeisiin harrastuksiin osallistumista, kiteyttää liikuntagerontologian professori Sarianna Sipilä.

– Liikkuvuutta tarvitaan esimerkiksi sukkien pukemiseen, varpaankynsien leikkaamiseen, hiusten kampaamiseen, käden takataskuun viemiseen ja puseron napittamiseen niskasta. Myös tavaroiden poimiminen lattialta ja korokkeelle nouseminen vaativat sitä, Sipilä sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Notkeuden rapautuminen johtuu useista tekijöistä, kuten nivelsairauksista, luuston epämuodostumista, lihasheikkoudesta, jänteiden lyhentymisestä ja lihaksen sidekudoksen muutoksista, selvittää Sipilä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Passiivinen elämäntapa nopeuttaa rappeutumista, sillä jo kolmekymppisillä havaitaan hälyttävää jäykkyyttä.

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

Iän myötä kroppa tuppaa kangistumaan, mutta tiesitkö, että myös verisuonet jäykistyvät. Niitä voi onneksi notkistaa liikkeellä, hankkimalla voimaa ja välttämällä paikalla oloa.

Tutkimuksissa on myös ilmennyt, että venyttely hillitsee valtimokovettumataudin etenemistä sekä edistää vaurioituneiden kudosten paranemista. Tutkijoiden arvioiden mukaan kudosten venyvyys parantaa myös verisuonten notkeutta.

40-vuotiaita ja sitä vanhempia tarkastelleessa japanilaistutkimuksessa havaittiin, että jäykimmillä osallistujilla myös valtimot olivat jäykempiä. Tämä vaikutus oli riippumaton osallistujien aerobisesta kunnosta, joka kehittyy hengästyttävässä liikunnassa.

Venyttele näin: Jalkavenytyksen voi tehdä esimerkiksi selinmakuulla, niin, että taivutat jalan suoraksi ylös ja kierrät vastusnauhan jalkapohjan yli.

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

Jäykistymistä aiheuttaa venyttelyn puutetta enemmän liikkeen puute. Liikelaajuuden parantamiseen ei välttämättä edes tarvita venytysharjoituksia, sillä erilaiset kehonhuoltolajit, kuten jooga, keppijumppa, tanssi ja taiji, treenaavat liikkuvuutta.

– Myös kuntosaliharjoittelu ylläpitää notkeutta silloin, kun harjoitteet tehdään nivelen koko liikeradalla, Sipilä kertoo.

Venyttelyn kanssa samanlaisia vaikutuksia saa punttitreenillä, jossa lihakset supistuvat ja kuormittuvat. Hyviä koko nivelen harjoituksia ovat esimerkiksi hauiskäännöt ja rappusten käveleminen, jolle on myös olemassa kuntosalilaite. Voima- ja liikkuvuusharjoitteet yhdistyvät myös pidempään ikään. Tätä vaikutusta ei ole tutkimuksissa havaittu pelkästä venyttelystä.

Venyttele näin:  Optimaalinen liike on joogan alaspäin katsova koira -asento, sillä se vahvistaa ja venyttää lihaksia samaan aikaan. Alaspäin katsovassa koirassa noustaan konttausasennosta A-kirjaimen muotoon niin, että takapuoli osoittaa kohti kattoa.

Asiantuntija liikuntagerontologian professori Sarianna Sipilä

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla