Kun otat oppia eläimiltä ja esi-isiltä, kehosi taipuu ja voi paremmin.

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

Venyttele kuin eläin: Eläimiä jäljittävää venyttelyä voi tehdä esimerkiksi taivuttamalla ylävartaloa oikealle samalla, kun vasen käsi on ojennettu suoraksi pään ylle. Samalla avataan vasemman puolen sormet ja varpaat. Sama toistetaan toiselle puolelle. Nautinnollinen venyttely kannattaa täydentää haukotuksilla, sillä nekin ovat osa luonnollista kehon herättelyä.

Koiria ja kissoja seuraamalla näkee, miten ne taivuttavat luontevasti selkäänsä makuulla olon jälkeen. Pikkulapsetkin ojentavat vaistomaisesti käsiään ja jalkojaan herätessään. Tutkijat arvioivat, että tämä pandikulaatioksi kutsuttu venytys on evoluution kehittämä refleksi lihasten herättelyyn ja liikkeeseen valmistautumiseen.

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

Mene alas syvään kyykkyyn polvet sivuilla, kantapäät maassa ja takapuoli lähellä maata. Lepuuttele tässä asennossa rentona.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuoli on kaukana luonnollisesta tavastamme liikkua: esi-isiemme tapaan elävät metsästäjäkeräilijät lepäävät tässä syvässä kyykyssä. Samaa tapaa noudattaa Kaakkois-Aasiassa jopa vanhukset. Länsimaissakin se on luontevaa lapsilla, kunnes katoaa kouluun mentäessä. Jos kyykkyasentoon on tottunut, se on miellyttävää lepoa, joka pitää lonkat, pohkeet ja nilkat liikkuvina niiden koko liikealueella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyykkyasento on myös tehostaa aineenvaihduntaa, koska se vaatii reisilihaksilta viisinkertaista työmäärää verrattuna tuoli-istumiseen. Syvään kyykkyasentoon ei pidä itseään pakottaa, olennaisinta on pätkiä istumista tavalla tai toisella, kuten kyykkysarjoilla, selän pyöristelyillä, kävelyllä tai seisomalla.

Marja Hintikka: "En tiennyt, että kamera vielä kuvaa..."

Tee liikkuva venytys näin:  Liikkuvan venytyksen voi tehdä esimerkiksi astumalla lantionlevyisestä haara-asennosta pitkän askeleen eteen vuorotellen oikealla ja vasemmalla. Kohota samanaikaisesti kädet vartalon sivulta etukautta ylös.

Arkisen toimintakyvyn kannalta joustavat liikkeet ovat yksittäisen lihaksen venyvyyttä tärkeämpiä.

Liikkuva venyttely sopii myös lajin kuin lajin alkuverryttelyksi, koska se avaa lihaksia heikentämättä lihasvoimaa. Samalla parantuu kehonhallinta ja lihaskunto. Liikkuvaa venyttelyä on myös kiinalainen taiji, jossa toteutetaan harmonisia hitaita liikkeitä pystyasennossa. Se on kaikenikäisille ja -kuntoisille sopivaa monipuolista liikuntaa. Taiji toimii myös tutkitusti aivovammojen ja Parkinsonin taudin kuntoutuksessa.

Asiantuntijana terveystieteiden tohtori ja fysioterapeutti Marjo Rinne, UKK-instituutti.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla